Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

Halfunx

31. 1. 2012 10:25
Velká pravda

přečetl jsem se zájmem. Ke podobnému závěru jsem došel také, ale jinou cestou. Teorie kapitalizmu neustálého růstu, nebo (ekologicky) udržitelného rozvoje je bohapustý mýtus. Množství peněz v oběhu se udržuje uměle překupováním dluhů, čímž se vytváří zdání produkce a rozvoje. Produkce je jen dotována dalším dluhem a vykazovaná přidaná hodnota mizí nebo častěji je v mínusu. Dohnat se to dá jedině tvrdým drancováním zdrojů energie s co nejnižšími náklady a degradací lidské síly a vše bez ohledu na ekologii (schválně, kterou zemi to připomíná). Tento systém spěje ke zhroucení zejména finančnímu a následně materiálnímu. Čeká se na první kostku domina a tou vůbec nemusí být Řecko. Zhroucení globální dluhové pasti a daňové zátěže pomůže k nastartování nové regionální produkce a obchodu nezatížené minulostí. Ovšem nic růžového, přerozdělení struktury pracovní síly v odvětvích znamená drastické snížení životní úrovně a kolaps státem dotovaných institucí.

0 0
možnosti
K

karel_vvv

31. 1. 2012 11:03
Re: Velká pravda

Když na jednoho technického inženýra, exaktního vědce nebo lékaře vyleze z vysokých škol 30 pseudovzdělaných darmožroutů, které luxusně zaměstná pouze stát nebo megakorporace, tak to nemůže dobře dopadnout. Bankovnictní dávno přestalo plnit původní funkci. Oddělení intestičního od spekulativního dávno neplatí. Když socialismus chce podpořit podniky v duchu Keynesiánslých teorií, vytiskne (zadaním čisel do počítačů) peníze a dá je bankám, jako nedávno ECB, banky místo půjčování podnikům reagují ... koupením dluhopisů ECB. To je fakt sranda.

0 0
možnosti
C

certik_bertik

31. 1. 2012 10:07
hmm

ono to dlouho nebude trvat a ty firmy se nakonec vrátí zpět až zjistí, že žádné eldorádo nenašli

0 0
možnosti
K

karel_vvv

31. 1. 2012 10:13
Re: hmm

Přesně tak. Stačí aby ve 3. světě stouply platy. Firmy vyhání i socializace, tedy jakási rakovina společnosti, kdy se mají mít všichni víceméně stejně, i kdyby na chleba nebylo. To vede k vysokým daním a buzeraci, při které by v západním světě provozoval výrobu jenom masochista. A třeštění zelených idiotů, které mnohonásobně zvedlo ceny energií.

0 0
možnosti
K

karel_vvv

31. 1. 2012 9:56
Moc pekne

Když se zaměřím na Vaši myšlenku energetické náročnosti získávání energií (malé množství lidí zajistí pro zbytek energii z fosilních paliv), dostáváme se k jádru pudla megapodvodu jménem obnovitelné zdroje energie. FVE vyrobí za svou životnost méně energie než stojí, tam je to úplně mimo. Sice se může řekněme 3x zlepšit světelná úřinnost a poklesnout energetické náklady výroby, ale pořád to pitomé slunce svítí méně než kW na metr čtverečný, takže poměr nikdy nebude lepší než 1 ku 3 (dodané energie ku získané energii), což je asi tak maximální poměr u biopaliv (někde se uvádí až 1:5, ale to je prolhané zelené číslo). Uhlí má asi 1:20 až 1:50, ropa 1:50 až 1:200. Ve skutečnosti to ale není až takový civilizační problém (nebýt komplexního lidského blbství), protože atomová energie má poměr 1:50 až 1:500. A uranu je na zemi na dalších 500 let, thoria na 10000 let. Jinak za zmenšením nutné populace v zemědělství stál hlavně objev nebiologického hnojení, tedy věda.

0 0
možnosti
K

karel_vvv

31. 1. 2012 10:08
Re: Moc pekne

A vůbec, kardinální otázka je, proč vlastně vyspělé společnosti dávné minulosti neměli vědu v dnešním slova smyslu ? Dosud si myslím, že důvodem byla tabuizace kritického myšlení, většinou z náboženských důvodů. Jakmile se tato iracionalita změnila, třeba na konci středověku, došlo k rozkvětu. Ten předcházel širšímu používání energie z fosilních paliv. Protože uhlí jako takové bylo známo mnoho set let předtím, ale nepoužívalo se, kámen přece nesmí hořet.

0 0
možnosti
FV

Fidozasne

31. 1. 2012 6:42
Zdejší čtenáři

mají většinou raději jednoduší hesla....

0 0
možnosti
  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 877x
John Michael Greer je Hlavním Arcidruidem Starobylého Řádu Druidů v Americe a je autorem více než dvaceti knih s širokým záběrem témat. Žije v Cumberlandu (Maryland) s manželkou Sarou. Články překládají Marta Kvapilová a Petr Talaš.

Seznam rubrik